Je bent hier:  Home  /  Biografie Gezina

Biografie Gezina

1978

De mooiste kinderliedjes en eigen nummers neemt de kleine Gezina zelf op; ze worden keer op keer teruggeluisterd en opnieuw ingezongen.
‘Wa jeuzelet der hieltyd sa?’ roept de juf maar al te vaak door het lokaal. Natuurlijk weet ze het antwoord al; Gezina. Gezina zingt en speelt blokfluit, bugel, trompet en accordeon zodra ze de instrumenten in haar kleine handjes kan houden.

1990

Op jonge leeftijd zingt Gezina samen met haar vriendin bij de plaatselijke fanfare Excelsior, waar zij ook bugel speelt.  Muziek is belangrijk in haar leven, maar op advies van haar ouders besluit ze na het VWO toch ‘een vak’ te leren. Vier jaar later studeert ze af; HEAO-economisch/linguïstisch, en vindt werk in de administratieve sector.

Sinds 1994

Zingen is topsport. Om fit te blijven (en omdat het in haar bloed zit) schaatst de Friezin elke winter de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. Daar doet ze ook inspiratie op voor nieuwe frisse, Friese, Franse en Engelse chansons.
Chanson is het Franse woord voor lied, maar het is ook de benaming voor de meest eigen stijl van de Franse zangkunst. Bij chansons gaat het om de kracht van de tekst. De chanson biedt een kijkje in de ziel van de zangeres. Dat spreek Gezina aan, behalve Franse chansons, zingt ze ook prachtige Friese, Engelse en Nederlandse varianten. Bovendien schrijft ze Friese vertalingen, en eigen teksten.

2000

Als ze met haar zang het eigen dorp heeft veroverd, kijkt ze over de grens. Met een gitaar onder de arm verdient ze al zingend genoeg om door Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Thailand te reizen.
Daar komt ze er achter dat ze van haar passie het liefst haar werk zou maken.

2002

Terug in Nederland doet Gezina succesvol auditie voor de opleiding Zang Lichte Muziek aan het conservatorium. In 2007 rondt ze haar opleiding af in een bomvolle zaal van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.
Tijdens haar studie ontwikkelt Gezina haar stem en maakt ze kennis met de meest uiteenlopende muziekstijlen. Die brengt ze ook ten gehore tijdens haar eindexamenconcert: een mix van Franse en Friese chansons, funk, jazz, pop en zelfs een Portugese fado als toegift. Het resultaat: een 8,5!

2008

Het blijkt het startschot van een succesvolle zangcarrière. Een jaar later komt ze met haar eigen vertaling en vertolking van Gabriela’s song, uit de film As it is in heaven binnen op de vijfde plaats in de Fryske Top 100.
Gezina is vaak te beluisteren op Omrop Fryslân radio, samen met brasband De Bazuin Oentsjerk. Ze is een veelgevraagd gastsolist bij koren en orkesten. Gezina laat zich graag begeleiden door haar vaste pianist Wichert-Jan Koopman, zij kennen elkaar sinds hun studietijd aan het conservatorium. Met zijn virtuoze spel weet hij ieder lied steeds een nieuwe dimensie te geven. Verder treedt ze op met gelegenheidsbands, en in verband met haar voorliefde voor theater, levert Gezina ook haar bijdrage aan diverse theaterproducties.

2009

Als klap op de vuurpijl treedt Gezina op tijdens de Fryske Music Night van 2009. Het optreden voor zo'n 6500 man publiek is voor haar extra bijzonder, omdat ze slechts vijf weken eerder beviel van een gezonde zoon. Naast het inmiddels bekende 'Gabriella's liet' raakt ze het publiek met het nummer 'Do bist yn myn hert', met een eigen tekst, geschreven voor de pasgeboren eersteling. ‘Oprecht sentiment, zoiets’, schrijft de Leeuwarder Courant.

Nu

In maart is haar debuutalbum Kontrast verschenen, vol eigenzinnige nummers.
De cd presentatie vond plaats in een volle zaal in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Het album is volop in de aandacht van de Friese media, en wordt goed ontvangen door het publiek. Verder was Gezina zich aan het voorbereiden op haar rol als Karina in Hebeca, een bijzondere theatervoorstelling die in september 2012 gepland staat. Vanwege de zwangerschap van hun tweede kindje, moet Gezina helaas verstek laten gaan bij deze productie. Na haar 'zangerschapsverlof' ligt een theatertoer 'Kontrast' in de planning, en blijft Gezina gewoon doen wat ze het liefste doet: zingen.

Bestel het debuutalbum 'Kontrast'

Bestel het debuutalbum 'Kontrast'

CD Bestellen

Copyright 2011-2012 Gezina van der Zwaag | Fotografie: Jan de Vries | Ontwikkeling website: Basticom